PROO = Phenol-Rich Olive Oil

 

Τίτλος ερευνητικού έργουΠαραγωγή Ελαιολάδου Πλούσιου σε Φαινολικά Συστατικά, Ρυθμίζοντας την Κατανομή τους μεταξύ της Ελαιώδους και Υδατικής Φάσεως / Phenol-Rich Olive Oil by Enhancing the Distribution of Phenolics between Lipid and Aqueous Phases

 

Αντικείμενο του έργου PROO είναι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλό φαινολικό περιεχόμενο μέσω παρεμβάσεων στην ελαιοκόμηση και στην ελαιοτρίβηση.

Σε ερευνητικό επίπεδο θα μελετηθεί η κατανομή μικροσυστατικών του ελαιολάδου μεταξύ της ελαιώδους/υδατικής φάσεως και η φυσικοχημική κατανόηση και βελτιστοποίηση της μεταφοράς συστατικών από την υδατική φάση στην ελαιώδη.

 

Στόχοι του έργου PROO είναι:

  • Η βελτιστοποίηση της καλλιέργειας, μέσω βελτιωμένων καλλιεργητικών πρακτικών και συγκομιδής.
  • Η βελτίωση των ποιοτικών, χημικών, οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο φαινολικό περιεχόμενο, μέσω υιοθέτησης ελαιοτριβείου διφασικού τύπου.
  • Η χαρτογράφηση των φαινολικών συστατικών στο λάδι της περιοχής, η επίδραση της ποσότητας χρησιμοποιούμενου νερού, της θερμοκρασίας, του χρόνου μάλαξης στη συγκέντρωση βιοδραστικών φαινολών.
  • Η παραγωγή και η μελέτη του αφιλτράριστου ελαιολάδου ως προς το φαινολικό περιεχόμενο, το μέγεθος των σωματιδίων και το χρόνο ζωής και η σύγκρισή του με το διηθημένο προϊόν.
  • Η Διαπίστευση της ομάδας οργανοληπτικών δοκιμών της ΠΕΣ.
  • Χημικές αναλύσεις σύστασης λιπαρών οξέων και μικροσυστατικών ελαιολάδου (ΠΕΣ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
  • Συγγραφή εγχειριδίου ορθών καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών ελαιοκόμησης.
  • Αύξηση του εισοδήματος των συνεργαζομένων παραγωγών και αργότερα όλων των παραγωγών της περιοχής, λόγω της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.
  • Δημιουργία σταθερής συνεργασίας αγροτών, μίας συνεταιριστικής βάσης εταιρείας με ΑΕΙ και ειδικούς στην καλλιέργεια της ελιάς.
  • Αναγνωρισιμότητα του ελαιολάδου της Αιγιάλειας ως ενός πολύ ποιοτικού προϊόντος.
  • Αύξηση της τιμής του ελαιολάδου προερχόμενου κατά βάσιν από την ποικιλία Κουτσουρελιά λόγω βελτίωσης της ποιότητας.

 

Ακολουθείστε μας

    

 

ΕΣΠΑ Λογότυπα

BANNER ESPABANNER ESPA