ConDeSha

Εφαρμογή ξήρανσης υπό σκιά για την παραγωγή ποιοτικά αναβαθμισμένης κορινθιακής σταφίδας

Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα πολύ σημαντικό εξαγόμενο ελληνικό αγροτικό προϊόν. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σταφίδας, αφού η παραγωγή της ανέρχεται περίπου στο 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Παραδοσιακά, η σταφίδα αποξηραίνεται με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Μια εναλλακτική μέθοδος, η, δηλαδή η αποξήρανση υπό σκιά, που βασίζεται σε μια παλιά αλλά πολλά υποσχόμενη πρακτική, θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του υλοποιούμενου ερευνητικού έργου. Αναμένεται ότι η προστιθέμενη αξία του προϊόντος θα οδηγήσει στην υιοθέτηση της νέας μεθόδου ξήρανσης σε μεγάλη κλίμακα και την εφαρμογή της σε παρόμοια προϊόντα όπως η σουλτανίνα, τα ξερά σύκα και τα δαμάσκηνα. Αυτή η εναλλακτική μέθοδος ξήρανσης αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στην τιμή του νέου προϊόντος (αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα υπό σκιά) λόγω της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την κατανάλωση προϊόντων με βελτιστοποιημένες ιδιότητες προαγωγής της υγείας. Ταυτόχρονα, η υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιοενεργά μικροσυστατικά, της κορινθιακής σταφίδας που λαμβάνεται με τη μέθοδο της αποξήρανσης υπό σκιά αναμένεται να διευρύνει την αποτελεσματικότητα διάθεσης της κορινθιακής σταφίδας σε άλλα προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η σοκολάτα και να επιτρέψει τη διείσδυση αυτού του προϊόντος σε άλλες ομάδες καταναλωτών (νεανικός πληθυσμός).

 

Ακολουθείστε μας

    

 

ΕΣΠΑ Λογότυπα

BANNER ESPABANNER ESPA