PROO = Phenol-Rich Olive Oil
Τίτλος ερευνητικού έργου: Παραγωγή Ελαιολάδου Πλούσιου σε Φαινολικά Συστατικά, Ρυθμίζοντας την Κατανομή τους μεταξύ της Ελαιώδους και Υδατικής Φάσεως / Phenol-Rich Olive Oil by Enhancing the Distribution of Phenolics between Lipid and Aqueous Phases
Αντικείμενο του έργου PROO είναι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλό φαινολικό περιεχόμενο μέσω παρεμβάσεων στην ελαιοκόμηση και στην ελαιοτρίβηση.
Σε ερευνητικό επίπεδο θα μελετηθεί η κατανομή μικροσυστατικών του ελαιολάδου μεταξύ της ελαιώδους/υδατικής φάσεως και η φυσικοχημική κατανόηση και βελτιστοποίηση της μεταφοράς συστατικών από την υδατική φάση στην ελαιώδη.
Στόχοι του έργου PROO είναι:
- Η βελτιστοποίηση της καλλιέργειας, μέσω βελτιωμένων καλλιεργητικών πρακτικών και συγκομιδής.
- Η βελτίωση των ποιοτικών, χημικών, οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο φαινολικό περιεχόμενο, μέσω υιοθέτησης ελαιοτριβείου διφασικού τύπου.
- Η χαρτογράφηση των φαινολικών συστατικών στο λάδι της περιοχής, η επίδραση της ποσότητας χρησιμοποιούμενου νερού, της θερμοκρασίας, του χρόνου μάλαξης στη συγκέντρωση βιοδραστικών φαινολών.
- Η παραγωγή και η μελέτη του αφιλτράριστου ελαιολάδου ως προς το φαινολικό περιεχόμενο, το μέγεθος των σωματιδίων και το χρόνο ζωής και η σύγκρισή του με το διηθημένο προϊόν.
- Η Διαπίστευση της ομάδας οργανοληπτικών δοκιμών της ΠΕΣ.
- Χημικές αναλύσεις σύστασης λιπαρών οξέων και μικροσυστατικών ελαιολάδου (ΠΕΣ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
- Συγγραφή εγχειριδίου ορθών καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών ελαιοκόμησης.
- Αύξηση του εισοδήματος των συνεργαζομένων παραγωγών και αργότερα όλων των παραγωγών της περιοχής, λόγω της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.
- Δημιουργία σταθερής συνεργασίας αγροτών, μίας συνεταιριστικής βάσης εταιρείας με ΑΕΙ και ειδικούς στην καλλιέργεια της ελιάς.
- Αναγνωρισιμότητα του ελαιολάδου της Αιγιάλειας ως ενός πολύ ποιοτικού προϊόντος.
- Αύξηση της τιμής του ελαιολάδου προερχόμενου κατά βάσιν από την ποικιλία Κουτσουρελιά λόγω βελτίωσης της ποιότητας.