NitroCurrants
ΕΣΠΑ Λογότυπα

Το Έργο

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) υλοποιεί από τις 15/03/2018, το ερευνητικό έργο NitroCurrants - Μείωση του εντομολογικού και μικροβιολογικού φορτίου της σταφίδας κατά την επεξεργασία, αποθήκευση και μεταφορά της με τη χρήση αζώτου (Τ1ΕΔΚ-04326), που εντάσσεται στην Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στην Αγροδιατροφή και Βιομηχανία Τροφίμων.

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάλυση των προοπτικών για εφαρμογή αζώτου σε ευρεία κλίμακα δηλαδή σε θαλάμους απεντόμωσης σταφίδας. Η χρήση αυτή θα γίνει για πρώτη φορά στη σταφίδα και εν γένει για πρώτη φορά σε αποξηραμένα φρούτα στην Ελλάδα. Θα αξιολογηθεί η εφαρμογή αζώτου του εντομολογικού και μικροβιακού φορτίου της κορινθιακής σταφίδας αλλά και άλλων αποξηραμένων προϊόντων, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση της τεχνολογίας ασύρματων αισθητήρων και υπολογιστικών συστημάτων. Το ολοκληρωμένο σύστημα που πρόκειται να αναπτυχθεί θα δίνει τη δυνατότητα της παρακολούθησης της προόδου και της αποτελεσματικότητας της μεθόδου, με τη χρήση μιας online, μεθόδου παρακολούθησης της απεντόμωσης σε πραγματικό χρόνο.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι η σημαντικότερη παραγωγός χώρα της κορινθιακής σταφίδας, η αξιολόγηση της μεθόδου για την προστασία της σταφίδας θα συμβάλει στην υιοθέτηση και αξιοποίησής της σε ευρύτερη κλίμακα, τόσο στη σταφίδα όσο και άλλα συναφή προϊόντα. Η απουσία βιώσιμων μεθόδων, εναλλακτικών του βρωμιούχου μεθυλίου και της φωσφίνης, καθιστά τα αποτελέσματα του προτεινόμενου ερευνητικού έργου άκρως ενδιαφέροντα και σημαντικά, καθώς μπορούν να συνεισφέρουν στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση αυτών των προϊόντων με τη χρήση οικολογικά συμβατών μεθόδων.

Στόχοι του έργου

  • Η αξιολόγηση της εφαρμογής του αζώτου εναντίον εντόμων που προσβάλλουν τη σταφίδα και η εύρεση των αλγορίθμων λειτουργίας (μερικών πιέσεων αζώτου και οξυγόνου και θερμοκρασίας) για βέλτιστο αποτέλεσμα απεντόμωσης.
  • Η αξιολόγηση της εφαρμογής του αζώτου στις φυσικές και χημικές ιδιότητες της σταφίδας και το μικροβιακό φορτίο.
  • Ο σχεδιασμός ασύρματου δικτύου αισθητήρων αζώτου, που θα εξασφαλίσει, σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό και ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα, την παρακολούθηση της πορείας της εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο.
  • Αξιολόγηση της μεθόδου και εύρεση των αλγορίθμων απεντόμωσης για άλλα αποξηραμένα προϊόντα ενδιαφέροντος για την εταιρεία και την Ελλάδα (σουλτανίνα, αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, κλπ).

Έως τώρα Αποτελέσματα

  • Η εφαρμογή αζώτου αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο έναντι σημαντικών εντόμων αποθηκών που προσβάλλουν την κορινθιακή σταφίδα.
  • Υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με σύντομη έκθεση σε 1% οξυγόνο επιτυγχάνει υψηλή θνησιμότητα των εντόμων αποθηκών.
  • Αναπτύχθηκε με επιτυχία λογισμικό πρόβλεψης και παρακολούθησης σημαντικών παραγόντων όπως θερμοκρασίας, αζώτου που θα βοηθήσει στην σωστή εφαρμογή του αζώτου.
  • Βιοδοκιμές έδειξαν ότι η εφαρμογή αζώτου σε διάφορα προϊόντα όπως σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδα σουλτανίνα έχει αξιοσημείωτα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σημαντικών εντόμων αποθηκών.
  • Η εφαρμογή αζώτου είναι ικανή να μειώνει το μικροβιακό φορτίο της κορινθιακής σταφίδας.
  • Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της κορινθιακής σταφίδας δεν βρέθηκε να επηρεάζονται κατά διαφορετικό τρόπο λόγω της μεταβολής του χρόνου και της θερμοκρασίας εφαρμογής.
  • Η περιεχόμενη υγρασία και η ενεργότητα της κορινθιακής σταφίδας δε βρέθηκε να επηρεάζονται κατά διαφορετικό τρόπο όταν μεταβάλλονται η θερμοκρασία και ο χρόνος εφαρμογής αζώτου υπό τις πειραματικές συνθήκες που εξετάστηκαν.
  • Το περιεχόμενο σε απλούς υδατάνθρακες της κορινθιακής σταφίδας δεν βρέθηκε να διαφοροποιείται λόγω μεταβολής της θερμοκρασίας και του χρόνου εφαρμογής αζώτου υπό τις πειραματικές συνθήκες που εξετάστηκαν.
  • Το χρώμα τις κορινθιακής σταφίδας δεν βρέθηκε να επηρεάζεται σημαντικά από την εφαρμογή αζώτο για διαφορετικούς χρόνους και θερμοκρασίες.
  • Οι θερμικές ιδιότητες της κορινθιακής σταφίδας δεν βρέθηκα να διαφοροποιούνται σημαντικά λόγω της εφαρμογής αζώτου για διαφορετικούς χρόνους και θερμοκρασίες.

BANNER ESPABANNER ESPA