Kορινθιακή Σταφίδα

ΒΟΣΤΙΤΣΑ

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

ΒΟΣΤΙΤΣΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Γενικά Στοιχεία

Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι το φυσικό προϊόν που προκύπτει μετά την αποξήρανση των σταφυλιών της αντίστοιχης ελληνικής ποικιλίας αμπέλου με την επιστημονική ονομασία VitisViniferaL.

Η Κορινθιακή Σταφίδα καλλιεργείται στον ελλαδικό χώρο και ειδικά στα παράλια μέρη της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου και στα Ιόνια νησιά, όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες με την επίδραση της θαλάσσιας αύρας και της ηλιοφάνειας είναι ιδανικές για την παραγωγή ενός, αξεπέραστης ποιότητας, φυσικού προϊόντος. Το εξαίρετο άρωμα και η πλούσια γεύση της την τοποθετούν ως την κορυφαία των σταφίδων.

Χάρη στις εξαιρετικές φυσικές ιδιότητές της, η Κορινθιακή Σταφίδα έχει ενταχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο από την αρχαιότητα. Σήμερα, καταναλώνεται απευθείας ως σνακ ή χρησιμοποιείται ως συστατικό στην μαγειρική, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική κ.ά. διατηρώντας όλες τις θρεπτικές της ιδιότητες.

Η Κορινθιακή Σταφίδα διακρίνεται, ανάλογα με την ποιότητά της, κατά σειρά προτεραιότητας, στις παρακάτω κατηγορίες:

  • VOSTIZZA P.D.O.
  • Gulf
  • Provincial

Η παγκόσμια γνωστή Κορινθιακή Σταφίδα με το όνομα "ΒΟΣΤΙΤΣΑ" ("VOSTIZZA") θεωρείται ως η ανώτερη ποιότητα Κορινθιακής Σταφίδας και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμα και την μοναδική γεύση της. Η "ΒΟΣΤΙΤΣΑ" καλλιεργείται αποκλειστικά στην ημιορεινή και ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας.

Σήμερα, η Π.Ε.Σ. αποτελεί την κύρια εταιρία επεξεργασίας και εξαγωγής Κορινθιακής Σταφίδας εξάγοντας περίπου το 60% της συνολικής ετήσιας παραγωγής. Επίσης, η Π.Ε.Σ. συγκεντρώνει, τυποποιηθεί και εξάγει περίπου το 90% της ανώτερης ποιότητας "VOSTIZZAP.D.O." καθώς και σημαντικές ποσότητες των τύπων "Gulf" και "Provincial".

H Π.Ε.Σ. εξάγει την Κορινθιακή Σταφίδα σχεδόν σε όλες της χώρες του κόσμου. Οι κύριες αγορές παραμένουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Αγγλία, Ολλανδία) αλλά και τρίτες χώρες όπως η Αυστραλία, οι Η.Π.Α. κ.ά.

Πλεονεκτήματα

Πρόσφατες μελέτες που έγιναν ειδικά για την Κορινθιακή σταφίδα από την Π.Ε.Σ. σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν καταδείξει την υψηλή διατροφική της αξία.

Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών/πολυφαινολικών συστατικών (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη) και διαθέτει πολύ υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο. Η Κορινθιακή σταφίδα πλεονεκτεί έναντι αρκετών άλλων φρούτων και τύπων σταφίδων γιατί προέρχεται από μαύρο σταφύλι που θεωρείται κατά πολύ ανώτερο των λευκών ποικιλιών σταφυλιού σε αντιοξειδωτικά και ειδικά σε ανθοκυανίνες. Η αποξήρανση των σταφυλιών γίνεται στις ήπιες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στα ορεινά της Ελλάδας και η καταστροφή των αντιοξειδωτικών και βιταμινών είναι αμελητέα. 

Η Κορινθιακή σταφίδα καταναλώνεται μαζί με τον -σκούρου χρώματος- φλοιό της, ο οποίος είναι πλήρης ανθοκυανινών και άλλων αντιοξειδωτικών, ενώ έχει μεγάλη αναλογία επιφάνειας/μάζα λόγω μικρού μεγέθους καρπού. Ο φλοιός έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών που λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου, προσδίδουν δηλ. στην σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα εμποδίζουν τη βιοσύνθεση χοληστερίνης.

Η Κορινθιακή σταφίδα είναι εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ιδιαίτερα το κάλιο. Η περιεκτικότητά της σε κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και είναι πολύ μεγαλύτερη άλλων φρούτων που θεωρούνται εξαιρετικές πηγές του στοιχείου αυτού, όπως η μπανάνα.

Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν υπό την επίβλεψη του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κατέδειξαν ότι υπάρχει βιοδιαθεσιμότητα των μικροσυστατικών της σταφίδας στο αίμα και μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης της σταφίδας είναι μέτριος επί δε διαβητικών η επίδραση είναι επίσης μέτρια, και καλύτερη πολλών άλλων φρούτων, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο ακόμη και για ειδικές κατηγορίες ασθενών. Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη (35% κ.β.). Έτσι πρόκειται για ένα πολύ γλυκό φρούτο χωρίς να προξενεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, όταν καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες.

Σε εθελοντές που κατανάλωναν σταφίδα καθημερινά βρέθηκε ότι δεν υπάρχει αύξηση βάρους, αντίθετα μία μικρή μείωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον κορεσμό που δημιουργεί η σταφίδα τόσο λόγω των πολλών φυτικών ινών που περιέχει, όσο και της γλυκύτητάς της.

Σε δημοσιευμένες μελέτες in vitro αποδείχθηκε ότι εκχυλίσματα Κορινθιακής σταφίδας επιδρούν σημαντικά στην αύξηση των αποπτωτικών καρκινικών κυττάρων του στομάχου και του παχέος εντέρου ενώ η έρευνα συνεχίζεται με την επίδραση της σταφίδας σε άλλες καρκινικές σειρές.

Η Κορινθιακή σταφίδα χορηγήθηκε, υπό κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση, σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ και φάνηκε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας δεν αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος, ότι μειώνει την σημαντικά αρτηριακή πίεση και ότι αυξάνει σημαντικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος.

Σε κλινική μελέτη που διεξήχθη σε υγιείς εθελοντές-καπνιστές φαίνεται ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας Κορινθιακής σταφίδας αναστρέφει το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες στο οποίο υποβάλλεται ο οργανισμός τους λόγω του καπνίσματος. Το οξειδωτικό στρες θεωρείται ως βασικός παράγων για την εμφάνιση πολύ σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Σε νέες σημαντικές κλινικές μελέτες που εκπονούνται για την επίδραση της Κορινθιακής σταφίδας επί της λιπώδους διήθησης του ήπατος αλλά και στην αθηρωμάτωση φαίνεται εξαιρετική δράση της Κορινθιακής σταφίδας στις ασθένειες αυτές. Οι έρευνες εκπονούνται γίνονται επί ασθενών με το αντίστοιχο σύνδρομο αλλά και σε ζωϊκό πρότυπο σε συνεργασία της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Οι έρευνες αυτές που είναι σε εξέλιξη καθώς και οι προηγούμενες έρευνες που έχουν ήδη δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά, αναδεικνύουν τη διατροφική αξία του έξοχου αυτού προϊόντος, ενός αρχαίου ξηρού φρούτου, μοναδικού προϊόντος της ορεινής Ελλάδας και μοναδικού διατροφικού προϊόντος.

Διατροφική Αξία

Το προϊόν αυτό, ως τα αφυδατωμένα σταφύλια της ομώνυμης ποικιλίας, είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα συστατικά των νωπών σταφυλιών, όπως είναι τα σάκχαρα, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα, οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα αρώματα.

Γενικά, το προϊόν έχει εκτιμηθεί σαν ένα τέλειο φυσικό εναλλακτικό τρόφιμο και γλυκαντικό με εξαίρετη γεύση και αρώματα. Τα σάκχαρά της, που είναι η φρουκτόζη (κυρίως) και η γλυκόζη είναι απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) και θεωρούνται πολύτιμη άμεση πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό (είναι τα σάκχαρα των φρούτων και του μελιού).

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Περιέχει επίσης υψηλά ποσοστά ασβεστίου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και άλλων μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών. Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχει αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες κ.ά.) και είναι απαλλαγμένη χοληστερόλης (cholesterol free) και νατρίου.

 

Διατροφικά στοιχεία ανά 100g

Ενέργεια

294 Kcal (1231 kJ)

Πρωτεΐνες

2.5 g

Υδατάνθρακες

77.5±2 g

Σάκχαρα

68±2 g

Λίπη

< 0.4 g

Διαιτητικές Ίνες

6.7 g

Βιταμίνες

A, B6, B12, C, E

 

Νιασίνη, Φολασίνη

 

Ιχνοστοιχεία ανά 100g

Κάλιο

710mg

Μαγνήσιο

30mg

Σίδηρος

4mg

Ψευδάργυρος

0.6mg

Ασβέστιο

10mg

Φώσφορος

181mg

Διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος με θερμοκρασία < 18 °C και σχετική υγρασία < 65% μακριά από έντομα και έντονες οσμές.

Πάστα Σταφίδας

Η Πάστα Σταφίδας παράγεται από εξαιρετικής ποιότητας αποξηραμένες σταφίδες της ανώτερης ποικιλίας «Βοστίτσα Π.Ο.Π.», διαλεγμένες και επεξεργασμένες σύμφωνα με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας διαλογής, κοπής και πολτοποίησης.

Η κορυφαίας ποιότητας σταφίδα «Βοστίτσα Π.Ο.Π.» επιλέγεται στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης. Τα κουκούτσια αφαιρούνται και απομακρύνονται χωρίς να αφαιρεθεί ή να μειωθεί κάποιο από τα πολύτιμα συστατικά της ρόγας, όπως οι φυτικές ίνες ή οι πολυφαινόλες. Χάρη στο συγκεκριμένο αυτό τρόπο επεξεργασίας, η σταφιδόπαστα κρατάει μέσα της όλα τα συστατικά της σταφίδας χωρίς κανένα κουκούτσι ή τμήμα κουκουτσιού.

Μπορεί να προστεθεί, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του πελάτη, κάποια υγραντική ουσία όπως η γλυκερίνη, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 5% (w/w).

Το προϊόν σταθεροποιείται μόνο του, λόγω της χαμηλής ενεργότητας νερού, μια ιδιότητα που του προσδίδει μακρά διάρκεια ζωής.

Είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες, καθώς και σε πλήθος άλλως συστατικών όπως βιταμίνες και ίνες.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, η Πάστα Σταφίδας παρέχει πολλή ενέργεια με χαμηλό όμως γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που καθιστά την κατανάλωσή της ενδεδειγμένη σχεδόν για όλους.

Το καινούργιο αυτό προϊόν ενδείκνυται για βιομηχανική χρήση στην αρτοποιία, ως συστατικό σε μπισκότα ή σε ψωμί, και οπουδήποτε χρησιμοποιείται η μαρμελάδα. Μάλιστα, σε αντίθεση με την μαρμελάδα, δεν περιέχει καθόλου προστιθέμενη ζάχαρη ούτε κάποιο παράγοντα σταθεροποίησης.

Η σταφιδόπαστα παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι παραμένει σταθερή και διατηρεί αναλλοίωτα τη γεύση και το πλούσιο της άρωμα.

Η σταφιδόπαστα διατίθεται σε ποικίλες συσκευασίες (όπως σακουλάκια) διαφόρων διαστάσεων τόσο για τη λιανική όσο και για τη χοντρική εμπορία, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.

Συσκευασίες

H Κορινθιακή Σταφίδα διατίθεται στις παρακάτω συσκευασίες:

  • Χύμα σε χαρτοκιβώτια των 10, 12,5 και 14 κιλών καθαρού βάρους
  • Ατομικές συσκευασίες από 35 γραμμάρια έως και 3 κιλά καθαρού βάρους
BANNER ESPA