Η σταφίδα αποτελεί ένα ιστορικό παραδοσιακό προϊόν της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η καλλιέργεια της σταφίδας συνέβαλλε αποφασιστικά στην στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Η ύπαρξη της καλλιέργειας στην περιοχή της Βόρειας Πελοποννήσου αναφέρεται από τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη από τον 4ο π.Χ. αιώνα.
Επίσης, υπάρχουν μαρτυρίες εμπορίας της σταφίδας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 12ου και 13ου αιώνα.
Η καλλιέργεια της σταφίδας ξεκίνησε στην Πάτρα και το Αίγιο, και στη συνέχεια, επεκτάθηκε στην Κόρινθο, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, την Πύλο, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ναύπακτο κ.ά.
Άπλωμα (κρέμασμα) στη σκιά.
Οι εξαγωγές πραγματοποιούνταν από τα λιμάνια της Πάτρας και του Αιγίου. Για τον λόγο αυτό η ονομασία "Currants" προέρχεται από τον "Κορινθιακό κόλπο" (Corinthian Gulf).
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η επέκταση της σταφιδοκαλλιέργειας είναι ταχύτατη.
Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα κυρίως λόγω της καταστροφής των Γαλλικών αμπελώνων από την φυλλοξήρα.
Η μεγάλη αύξηση της ζήτησης συντέλεσε στην αύξηση της τιμής πώλησης. Πολύς πλούτος εισρέει από τις εξαγωγές της σταφίδας, οι παραγωγοί απολαμβάνουν υψηλά εισοδήματα και το Αίγιο, η Πάτρα, ο Πύργος, η Κορινθία κ.λ.π. ακμάζουν.
Άπλωμα (κρέμασμα) στη σκιά.
Τα έσοδα του κράτους στηρίζονταν κυρίως στη φορολογία επί της σταφίδας και τα δημόσια έργα σταματούσαν ή προχωρούσαν ανάλογα με την παραγωγή της σταφίδας.
Κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα και κατά την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Κράτους οι εξαγωγές σταφίδας αποτελούσαν το 80% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια δεκαετίας του 1880, η αναμπέλωση στη Γαλλία με αντιφυλλοξηρικά φυτά μείωσε σταδιακά την ζήτηση και σε συνδυασμό με τις μεγάλες παραγωγές που προέκυψαν από τις αλόγιστες επεκτάσεις έφεραν την αγορά της σταφίδας σε μεγάλη ύφεση και τους σταφιδοπαραγωγούς σε πλήρη φτώχεια, πείνα και απόγνωση.
Στη Βοστίτσα και την Κορινθία τα πράγματα για τους σταφιδοπαραγωγούς ήταν κάπως υποφερτά λόγω καλύτερης ποιότητας του προϊόντος.
Μεταφορά σταφίδας
Αυτή η ανατροπή της κατάστασης έφερε μεγάλη αναταραχή, διαδηλώσεις αλλά και έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή σε τέτοιο βαθμό που ανάγκασε την Κυβέρνηση Τρικούπη σε παραίτηση.
Το 1925 ιδρύθηκε από το Ελληνικό Κράτος ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (Α.Σ.Ο.) με κύριο σκοπό την διαχείριση και τον έλεγχο της παραγωγής και την εμπορίας της σταφίδας. Επίσης, ο ρόλος του Α.Σ.Ο. για την βελτίωση της ποιότητας ήταν πολύ σημαντικός.
Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής η σταφιδοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και οι τρεις 10ετίες που ακολουθούν δίνουν πολύ μικρό εισόδημα στην παραγωγή.
Τρύγος
Σήμερα, η Κορινθιακή Σταφίδα (Currants) εξάγεται σχεδόν σε όλες της χώρες του κόσμου. Οι κύριες αγορές παραμένουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Αγγλία, Ολλανδία) αλλά και τρίτες χώρες όπως η Αυστραλία, οι Η.Π.Α. κ.ά.
Η σταφιδόπαστα διατίθεται σε ποικίλες συσκευασίες (όπως σακουλάκια) διαφόρων διαστάσεων τόσο για τη λιανική όσο και για τη χοντρική εμπορία, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.