Greek EnglishFrenchGermanDutch

Σύγχρονες Μελέτες - Έρευνα και Πλεονεκτήματα της Κορινθιακής Σταφίδας

Πρόσφατες μελέτες που έγιναν ειδικά για την Κορινθιακή σταφίδα από την Π.Ε.Σ. σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν καταδείξει την υψηλή διατροφική της αξία.

Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών/πολυφαινολικών συστατικών (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη) και διαθέτει πολύ υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο. Η Κορινθιακή σταφίδα πλεονεκτεί έναντι αρκετών άλλων φρούτων και τύπων σταφίδων γιατί προέρχεται από μαύρο σταφύλι που θεωρείται κατά πολύ ανώτερο των λευκών ποικιλιών σταφυλιού σε αντιοξειδωτικά και ειδικά σε ανθοκυανίνες. Η αποξήρανση των σταφυλιών γίνεται στις ήπιες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στα ορεινά της Ελλάδας και η καταστροφή των αντιοξειδωτικών και βιταμινών είναι αμελητέα.

Η Κορινθιακή σταφίδα καταναλώνεται μαζί με τον -σκούρου χρώματος- φλοιό της, ο οποίος είναι πλήρης ανθοκυανινών και άλλων αντιοξειδωτικών, ενώ έχει μεγάλη αναλογία επιφάνειας/μάζα λόγω μικρού μεγέθους καρπού. Ο φλοιός έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών που λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου, προσδίδουν δηλ. στην σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα εμποδίζουν τη βιοσύνθεση χοληστερίνης.

Η Κορινθιακή σταφίδα είναι εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ιδιαίτερα το κάλιο. Η περιεκτικότητά της σε κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και είναι πολύ μεγαλύτερη άλλων φρούτων που θεωρούνται εξαιρετικές πηγές του στοιχείου αυτού, όπως η μπανάνα.

Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν υπό την επίβλεψη του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κατέδειξαν ότι υπάρχει βιοδιαθεσιμότητα των μικροσυστατικών της σταφίδας στο αίμα και μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης της σταφίδας είναι μέτριος επί δε διαβητικών η επίδραση είναι επίσης μέτρια, και καλύτερη πολλών άλλων φρούτων, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο ακόμη και για ειδικές κατηγορίες ασθενών. Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη (35% κ.β.). Έτσι πρόκειται για ένα πολύ γλυκό φρούτο χωρίς να προξενεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, όταν καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες.

Σε εθελοντές που κατανάλωναν σταφίδα καθημερινά βρέθηκε ότι δεν υπάρχει αύξηση βάρους, αντίθετα μία μικρή μείωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον κορεσμό που δημιουργεί η σταφίδα τόσο λόγω των πολλών φυτικών ινών που περιέχει, όσο και της γλυκύτητάς της.

Σε δημοσιευμένες μελέτες in vitro αποδείχθηκε ότι εκχυλίσματα Κορινθιακής σταφίδας επιδρούν σημαντικά στην αύξηση των αποπτωτικών καρκινικών κυττάρων του στομάχου και του παχέος εντέρου ενώ η έρευνα συνεχίζεται με την επίδραση της σταφίδας σε άλλες καρκινικές σειρές.

Η Κορινθιακή σταφίδα χορηγήθηκε, υπό κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση, σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ και φάνηκε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας δεν αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος, ότι μειώνει την σημαντικά αρτηριακή πίεση και ότι αυξάνει σημαντικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος.

Σε κλινική μελέτη που διεξήχθη σε υγιείς εθελοντές-καπνιστές φαίνεται ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας Κορινθιακής σταφίδας αναστρέφει το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες στο οποίο υποβάλλεται ο οργανισμός τους λόγω του καπνίσματος. Το οξειδωτικό στρες θεωρείται ως βασικός παράγων για την εμφάνιση πολύ σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Σε νέες σημαντικές κλινικές μελέτες που εκπονούνται για την επίδραση της Κορινθιακής σταφίδας επί της λιπώδους διήθησης του ήπατος αλλά και στην αθηρωμάτωση φαίνεται εξαιρετική δράση της Κορινθιακής σταφίδας στις ασθένειες αυτές. Οι έρευνες εκπονούνται γίνονται επί ασθενών με το αντίστοιχο σύνδρομο αλλά και σε ζωϊκό πρότυπο σε συνεργασία της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Οι έρευνες αυτές που είναι σε εξέλιξη καθώς και οι προηγούμενες έρευνες που έχουν ήδη δημοσιευθεί σε έγκριτα περιοδικά, αναδεικνύουν τη διατροφική αξία του έξοχου αυτού προϊόντος, ενός αρχαίου ξηρού φρούτου, μοναδικού προϊόντος της ορεινής Ελλάδας και μοναδικού διατροφικού προϊόντος.